Omlet warzywny z ośmiorniczkami
Bożena1960Rodzaj posiłku: śniadanie
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: nabiał, jajka, mięso, drób, wieprzowina, nabiał krowi
Składniki:
mleko - 2 łyżki
sól morska - 1 szczypta
pieprz świeżo mielony - 1 szczypta
papryka czerwona - 1/2 szt.
papryka żółta - 1/2 szt.
papryka pomarańczowa - 1/4 szt.
cebula - 1/2 szt.
szynka - 3 plastry
boczek wędzony - 100 g
natka pietruszki - 1/2 pęku
cebulka zielona - 1/2 pęku
olej rzepakowy - 4 łyżki
Dodatkowo; parówki cienkie - 3 szt.
ziarenka pieprzu - 6 -7 szt.
Sposób przygotowania:
Podsmażać do miękkości warzyw, dodając pokrojone suszone pomidory.
Natkę pietruszki oraz cebulkę zieloną posiekać.
Parówki cienkie ponacinać tak jak ośmiornice, włożyć ziarenka pieprzu lub ziela angielskiego (jako oczy), a następnie podsmażyć na niewielkiej ilości oleju z obydwu stron. Zdjąć z patelni na talerz.
Jajka rozbełtać z przyprawami, z mlekiem oraz z natką pietruszki. Rozbełtane jajka wlać na warzywa i podsmażać do ścięcia jajek, pod koniec posypać posiekanym szczypiorkiem.
Omlet zsunąć na talerz i ułożyć na nim parówkowe ośmiorniczki.
Podawać z grzankami.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.