Cukiniowo - marchewkowa zupa krem
Bożena1960Rodzaj posiłku: zupa
Kuchnia (region): indyjska - hinduska, tajska
Użyte składniki: bezglutenowe
Zawiera: nabiał, mięso, orzechy wszystkie, wieprzowina, nabiał krowi
Składniki:
marchew - 250 g
seler naciowy łodygi - 1,5 - 2 szt.
por - kawałek
cebula - 1 szt.
bulion - 1 litr
masło klarowne - 1 łyżka
śmietana 30 % - 1/4 szklanki
sól - do smaku
przyprawa curry - szczypta
cukier - szczypta
Dodatkowo: uprażone płatki migdałów - trochę
Sposób przygotowania:
Zdjąć z ognia, przestudzić, a następnie zmiksować. Doprawić do smaku cukrem, szczyptą przyprawy curry oraz solą. Żółtko rozmącić ze śmietaną i wlać do gorącej zupy, zamieszać. Podgrzewać nie gotując. Zupę podawać posypaną uprażonymi płatkami migdałowymi.
Ja podaje jeszcze z grzankami, albo z groszkiem ptysiowym.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.