sos kurkowy z kurczakiem i serkiem śmietankowym
Bożena1960Rodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: gluten, nabiał, mięso, grzyby, pszenica, drób, nabiał krowi
Składniki:
kurki - 250 g
serek topiony śmietankowy - 200 g
czosnek - 2 ząbki
olej rzepakowy - 2 łyżki
masło - 1 łyżka
cebula - 1 szt.
pieprz świeżo mielony do smaku
przyprawa do drobiu - 1 łyżka
natka pietruszki - 1 pęk
dodatkowo; makaron ugotwany - 200 g
śmietana 30 % - 200 ml
Sposób przygotowania:
Cebulę po obraniu i pokrojeniu podsmażamy na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła.
Delikatnie solimy , podsmażając na wolnym ogniu.
Gdy cebula się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Pierś kurczaka po oczyszczeniu i osuszeniu kroimy w paski, następnie mieszamy z przyprawą do drobiu , dodajemy do cebuli i smażymy kilka minut.
Dodajemy oczyszczone kurki i smażymy na małym ogniu około 10 minut do momentu aż puszczą sok i zmiękną, po czym dodajemy serek śmietankowy topiony i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia serka i powstania gęstego sosu.
Całość dusimy jeszcze około 3 minut,doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Na koniec obficie posypujemy poszatkowaną natką pietruszki.
Gdyby sos wyszedł za gęsty dodajemy wtedy śmietanę 30 %.(dodajemy ją stopniowo aby uzyskać odpowiednią konsystencję).
Podajemy z ugotowanym , ulubionym makaronem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.