
Kurczak w panierce

Rodzaj posiłku: przystawki i przekąski
Kuchnia (region): polska
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, mięso, pszenica, drób, nabiał krowi
Składniki:
papryka słodka - 1 łyżka
przyprawa do kurczaka - 1 łyżka
czosnek granulowany - 1 łyżeczka
sól i pieprz - do smaku
Ciasto:
mleko - 2/3 szklanki
jajka - 2 szt.
papryko ostra i słodka po - 1 łyżeczka
papryka chili - szczypta
sól - do smaku
Dodatkowo:
olej do głębokiego smażenia - 1/2 litra
mąka pszenna - 2 szklanki
Dodatkowe informacje:
Dzisiaj prosty przepis na pysznego kurczaka o soczystym mięsku i pikantnej chrupiącej panierce. Kurczak smakuje wyśmienicie. Polecam wypróbować przepis i przygotować takiego kurczaka samemu w domu.szklanka o poj. 250 l.
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Wszystkie składniki przekładamy do większego naczynia i miksujemy na gładkie, jednolite ciasto (ciasto powinno mieć konsystencje kwaśnej śmietany). Do przygotowanego ciasta włożyć kawałki kurczaka wymieszać, zakryć i odstawić na kilka godzin do lodówki.
Do zamykanego pojemnika (może być plastikowy) wsypać mąkę (2 szklanki), wkładać po kilka kawałków kurczaka, zamknąć pojemnik i energicznie potrząsnąć. Kawałki wyjąć i włożyć, następnie przygotować wszystkie kawałki. Na głębszej patelni lub w rondlu rozgrzać olej, wkładać porcjami kawałki opanierowanego kurczaka i smażyć na złoty kolor z każdej strony. Odsączać na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Podawać w towarzystwie ulubionego sosu na przykład czosnkowego.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.