Schab pieczony z warzywami
Bożena1960Rodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): polska
Zawiera: mięso, wieprzowina
Składniki:
marchewki - 2 szt.
pietruszka korzeń - 1 szt.
por - kawałek
cebula dymka - 2 szt.
ziemniaków - kilka
buraki - 2 szt.
czosnek - 3 ząbki
olej - 2 łyżki
dowolna przyprawa do mięsa wieprzowego - 2 łyżki
olej - 3 łyżki
czosnek granulowany - 1 łyżeczka
sól i pieprz mielony - do smaku
Dodatkowo:
majeranek - 2 łyżki
tymianek - szczypta
Sposób przygotowania:
Składniki marynaty połączyć z olejem i dokładnie wymieszać. Ząbki czosnku obrać i pokroić w słupki. Mięso opłukać osuszyć ręcznikiem papierowym, nożem zrobić w nie których miejscach otwory i włożyć po słupku czosnku. Następnie mięso natrzeć przygotowaną marynatą z każdej strony. Odłożyć na boku i przygotować warzywa. Wszystkie warzywa po oczyszczeniu i obraniu pokroić w plastry. Następnie włożyć do miski, wlać olej oraz majeranek, soli i pieprzu do smaku, szczyptę suszonego tymianku wymieszać i włożyć do naczynia żaroodpornego. Na warzywach usadowić schab. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 60 minut, pod przykryciem. Pod koniec pieczenia zdjąć przykrywkę z naczynia żaroodpornego i dopiekać dalej. Podawać z surówką.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.