Leczo z cukinii z kiełbasą
Bożena1960Rodzaj posiłku: jednogarnkowe
Kuchnia (region): węgierska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: mięso, wieprzowina
Składniki:
cebula - 2 szt.
papryka czerwona - 1 szt.
papryka żółta - 1 szt.
pomidory - 4 szt.
kiełbasa toruńska - 500 g
liść laurowy - 2 szt.
ziarenka ziela angielskiego - 3 szt.
sól ziołowa do smaku
czosnek granulowany - 1 łyżeczka
papryka ostra - 1/2 łyżeczki
papryka słodka - 1 łyżeczka
bazylia - 1 łyżeczka
zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
rozmaryn - 1/2 łyżeczki
bulion warzywny - 1 szklanka
olej do smażenia - 4 łyżki
Sposób przygotowania:
Paprykę myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki wrzucamy do podsmażonej cebuli i dusimy około 10 minut. Po podsmażeniu przekładamy do głębszego rondla, a na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną w plastry kiełbasę. Podsmażoną kiełbasę łączymy z cebulą i papryką,
Gotujemy na małym ogniu dodając bulionu warzywnego, umyte, pokrojone pomidory i przyprawy.
Następnie dodajemy umytą, pokrojoną w większą kostkę cukinię i gotujemy, aż cukinia będzie prawie miękka, ale nie rozgotowana.
Całość mieszamy dodajemy przecier pomidorowy (u mnie swojej roboty), jeszcze parę minut gotujemy i gotowe.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.