Niedzielny rosół na mięsie
Bożena1960Rodzaj posiłku: zupa
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: gluten, mięso, orkisz, drób
Składniki:
mięso rosołowe kawałek
por kawałek
marchewki - 2 szt.
pietruszka - 1 szt.
seler kawałek
podsmażona cebula - 1 szt.
liść laurowy kilka listków
ziarenka ziela angielskiego kilka
przyprawa uniwersalna do smaku
natka pietruszki - 1/2 pęku
makaron ugotowany - 250 g
Sposób przygotowania:
Mięso umyć następnie zalać zimną wodą.
Doprowadzić do zagotowania, ściągnąć szumowiny wytworzone podczas gotowania.
Dodać obrane jarzyny oraz obraną przypaloną nad gazem cebule.
Do gotującego na wolnym ogniu rosołu dodać przyprawy oraz liść laurowy i ziarenka ziela angielskiego.
Gotować na wolnym ogniu przez około 2 - 2,5 godziny.
Doprawić do smaku pieprzem i solą oraz przyprawą w płynie.
Wyjąc marchewkę a następnie rozgnieśc ją widelcem lub pokroić w drobną kostkę.
Natkę pietruszki posiekać.
Na talerze nałożyć wcześniej ugotowany makaron, w środek makaronu włożyć marchewki.
Całość zalać gorącym rosołem i posypać posiekaną natką.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.