
Wiosenny sos tatarski z ziołami

Rodzaj posiłku: przystawki i przekąski, sosy
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: Wielkanoc
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: nabiał kozi, owczy, nabiał, jajka, grzyby, nabiał krowi
Składniki:
rzodkiewka (około 80-100 g) - 4-5 szt.
pieczarki marynowane - 150 szt.
ogórki konserwowe - 100 g
koperek świeży bardzo drobno posiekany - 1 łyżka
natka pietruszki bardzo drobno posiekana - 1 łyżka
chrzan tarty - 1 łyżeczka
majonez - 2 łyżki
śmietana gęsta lub jogurt grecki - 2 łyżki
sól - 1/2 łyżeczki
pieprz - 1/4 łyżeczki
Sposób przygotowania:
Pieczarki i ogórki konserwowe rozdrobnić w malakserze, dodać do nich rozdrobnione i odciśnięte świeże ogórki z rzodkiewkami, drobniutko posiekane zioła - koperek, natkę pietruszki i czosnaczek pospolity (można zastąpić czosnkiem niedźwiedzim), jogurt, majonez, chrzan, sól i pieprz, wymieszać, ewentualnie doprawić do smaku. Podawać jako dodatek do jaj, mięs, galaret lub jako sos do młodych ziemniaków.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.