
Drożdżowe ciasto ze śliwkami i kruszonką

Rodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, drożdże, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
ciepłe mleko - 2/3 szklanki
drożdże świeże - 40-50 g
jajka - 3 szt.
masło - 100 g
cukier puder - 0,5 szklanki
Kruszonka:
mąka tortowa - 0,5 szklanki
masło - 100 g
cukier puder - 0,5 szklanki
śliwki węgierki - 1 kg
Sposób przygotowania:
Z 0,5 szklanki mąki, 0,5 szklanki cukru pudru i reszty masła rozcierając palcami zrobić kruszonkę. Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 21/37 cm, ułożyć wypestkowane śliwki skórką do dołu, posypać kruszonką. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 170 stopni około 50 minut.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.