Orzechowe ciasteczka z masą
RenixxRodzaj posiłku: ciasta, desery
Kuchnia (region): polska
Użyte składniki: wegetariańskie,
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, orzechy wszystkie, cytrusy, orzeszki ziemne, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
żółtka z gotowanych jajek - 3 szt.
jajko surowe - 1 szt.
mąka tortowa - 1 szklanka
masło - 10 dag
cukier puder - 10 dag
śmietana - 1 łyżka
orzechy arachidowe - 15 dag
Masa:
masło - 10 dag
śmietana - 1-2 łyżka
Lukier:
cukier puder - 4 łyżki
sok z cytryny - 2 łyżki
aromat migdałowy - 1/2 łyżeczki
biszkopty pokruszone - 10 szt.
Sposób przygotowania:
Na stolnicę przesiać mąkę, wymieszać z cukrem pudrem, połową zmielonych orzechów, dodać masło, przeciśnięte przez praskę do czosnku żółtka z ugotowanych jajek, surowe jajko, śmietanę. Posiekać i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię odłożyć na 10 minut.
Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i aromatem.
Zimne ciasteczka przekładać masą.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.