Kotlety schabowe nadziewane kapustą
RenixxRodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: gluten, jajka, mięso, soja, pszenica, wieprzowina
Składniki:
kapusta kiszona - 25 dag
słonina (można zastąpić 2 łyżkami oleju) - 4-5 dag
cebula - 1 szt.
marchewka - 1 szt.
liść laurowy - 1 szt.
sól do smaku
przyprawa do zup lub sos sojowy do smaku
dodatkowo:
jajka - 2 szt.
mąka pszenna - 1/2 szklanki
bułka tarta - 1 szklanka
olej do smażenia trochę
Sposób przygotowania:
Kapustę włożyć do garnka, dodać startą małą marchewkę zalać wodą włożyć listek laurowy i ugotować do miękkości.
Słoninę pokroić w drobną kostkę, stopić na patelni, dodać drobno posiekaną cebulę, lekko zrumienić. Kapustę odcedzić, drobno pokroić, dodać do zrumienionej cebuli, przyprawić do smaku i chwilę poddusić, ostudzić.
Na rozbite płaty mięsa nakładać po łyżce farszu, składać na pół i brzegi zbić tłuczkiem. Panierować w mące, jajku i bułce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Podawać z ziemniakami i surówką.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.