
Babka drożdżowa z rodzynkami

Rodzaj posiłku: ciasta, śniadanie
Kuchnia (region): polska
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, drożdże, cytrusy, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
cukier - 100-150 g
masło - 100 g
jajka - 4 szt.
mleko - 0,5 szklanki
otarta skórka z cytryny - 1 łyżka
rodzynki - 50 g
sól - 0,5 łyżeczki
Sposób przygotowania:
Masę połączyć z rozczynem, wyrobić, przykryć i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Formę do babki posmarować masłem. Wyrośnięte ciasto lekko wyrobić, włożyć do formy, wypełniając formę ciastem do połowy, przykryć, odstawić w ciepłe miejsce. Gdy ciasto wypełni całą formę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 45 minut w temp 180 stopni. Upieczoną babkę można oprószyć cukrem pudrem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.