
Pizza z kurczakiem i ogórkami

Rodzaj posiłku: danie główne, przystawki i przekąski
Kuchnia (region): polska, włoska
Zawiera: gluten, nabiał, mięso, drożdże, pszenica, drób, wieprzowina, nabiał krowi
Składniki:
oliwa - 2 łyżki
drożdże - 20 g
ciepła woda - 1 szklanka
sól - 0,5 łyżeczki
cukier - 1 łyżeczka
ogórki kiszone - 2 szt.
kiełbasa salami - 10 plastrów
cebula - 1 szt.
pieczarki - 100 g
ser żółty starty - 150 g
ketchup domowej roboty - 3 łyżki
pieprz - do smaku
Sposób przygotowania:
Pozostałą mąkę wymieszać z oliwą, solą, wyrośniętym rozczynem i resztą wody, zagnieść ciasto, odłożyć w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć na stolnicę, przerobić, rozwałkować w krążek i położyć na przygotowanej blaszce, przykryć ściereczką, odłożyć. Następnie ciasto posmarować ketchupem, posypać posiekanymi pieczarkami, pokrojonym w kostkę mięsem, posiekaną cebulą, oprószyć solą i pieprzem. Ułożyć pokrojone w plasterki kiszone ogórki, kiełbasę salami i posypać startym żółtym serem. Piec w temp 200-220 stopni około 20 minut.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.