
Pyszne ciasto z egzotyczną nutką

Rodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, cytrusy, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
jajka - 5 szt.
cukier - 5 łyżek
mąka tortowa - 5 łyżek
olej - 2 łyżki
otarta skórka z cytryny - 1 łyżeczka
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
mus:
dojrzałe mango - 1 szt.
sok z pomarańczy - 1 szklanka
woda - 1 szklanka
galaretka pomarańczowa - 2 opakowania
pianka:
śmietanka 30 % - 400 ml
serek mascarpone - 250 g
galaretka kiwi - 2 opakowania
opcjonalnie cukier puder - do smaku
pozostałe składniki:
galaretka truskawkowa - 1 opakowanie
pomarańcza - 1-2 szt.
poncz:
woda z sokiem pomarańczowym - 0,5 szklanki
Sposób przygotowania:
Całe jajka z cukrem ubić nad garnkiem z gotującą się wodą, (uważać, aby miska z jajkami nie dotykała gotującej się wody). Gdy masa jajeczna będzie gęsta i jasna, miskę zdjąć z garnka i ubijać do ostudzenia. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, skórkę z cytryny, olej i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 27/38 cm i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 20 minut.
Mus:
Mango obrać, pokroić na kawałki, wlać szklankę wody, zagotować. Następnie wsypać galaretki, wymieszać, zmiksować, połączyć z sokiem pomarańczowym, odłożyć do stężenia. Z zimnego biszkopta usunąć skórkę, skropić sokiem wymieszanym z wodą. Wyłożyć tężejący mus, odłożyć w chłodne miejsce.
Pianka:
W jednej szklance wody rozpuścić galaretki kiwi, ostudzić. Zimną śmietankę i serek mascarpone włożyć do wysokiego naczynia i od razu, zaczynając od niskich obrotów, zwiększając do maksymalnej mocy ubić na sztywno. Połączyć z zimną lecz płynną galaretką (w razie potrzeby dosłodzić cukrem pudrem, ja nie dodawałam cukru, bo galaretki są słodkie). Od razu wyłożyć na mus, wyrównać.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.