
Ciasto biszkoptowe z kremem i dżemem

Rodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, kakao, cytrusy, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
cukier - 6 łyżek
mąka tortowa - 5 łyżek
kakao - 2 łyżki
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
sok z cytryny - 1 łyżka
Krem:
śmietana 30% - 400 ml
cukier puder - 100-120 g
aromat waniliowy - 0,5 łyżeczki
Dodatkowo:
biszkopty podłużne - 150 g
dżem wiśniowy - 1 szklanka
czekolada - 10 g
Dodatkowe informacje:
Do ciasta można wykorzystać dżem o dowolnym smaku. Pysznie smakuje z dżemem wiśniowym lub z czarnej porzeczki.Sposób przygotowania:
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i aromatem. Następnie dodać serek mascarpone i zmiksować. Połowę kremu wyłożyć na 1 placek, posmarować połową dżemu. Następnie ułożyć biszkopty i ponownie krem (odłożyć 1-2 łyżki do dekoracji). Posmarować pozostałym dżemem, przykryć drugim plackiem. Wierzch ciasta posmarować odłożonym kremem i rozpuszczoną w kuchence mikrofalowej czekoladą, lub ozdobić według uznania.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.