
Składniki:
jajka - 5 szt.
mąka tortowa - 4 łyżki
budyń śmietankowy - 1 opakowanie
cukier - 5 łyżek
olej - 1 łyżka
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Mus z sokiem:
sok marchewkowy - 1 litr
budyń smietankowy - 3 opakowania
masło - 100 g
Bita śmietana:
śmietana 30% - 3 szklanki
cukier puder - 5 łyżek
żelatyna deserowa - 2 łyżki
Dodatki:
herbatniki - 200 g
czekolada - 50-100 g
posypka kolorowa opcjonalnie - trochę
Sposób przygotowania:
Całe jajka z cukrem ubić nad garnkiem z gotującą się wodą. Ubijać do momentu, aż brzegi zaczną obsychać. Następnie zdjąć z garnka z wodą i ubijać do ostudzenia. Do zimnej masy jajecznej przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i budyniem, dodać olej i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 27/38 cm. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 15-20 minut. Upieczone, zimne ciasto skropić przegotowaną wodą.
Do miseczki wlać pół - 2/3 szkl. soku marchewkowego, wsypać budynie, wymieszać. Resztę soku zagotować dodając masło. Do gotującego się soku z masłem wlać budyń z sokiem, ciągle mieszając gotować kilka minut, aż budyń zgęstnieje. Gorący budyń wylać na gotowy blat biszkoptowy, ułożyć warstwę herbatników, odłożyć do ostygnięcia. Zimną śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać rozpuszczoną w małej ilości wody żelatynę, wymieszać. Na zimne ciasto z herbatnikami wyłożyć ubitą śmietanę, posypać startą na grubej tarce czekoladą i kolorową posypką, ochłodzić.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.