
Ciasto ze śliwkami i różową pianką

Rodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka tortowa - 3 szklanki
żółtka - 4 szt.
masło lub margaryna - 250 g
cukier puder - 4-5 łyżki
cukier waniliowy - 1 łyżka
ocet - 1 łyżka
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
Kruszonka:
mąka tortowa - 1 szklanka
żółtka - 2 szt.
cukier waniliowy - 1 łyżka
cukier - 3 łyżki
Pianka
białka z jajek - 2 szt.
cukier - 1 łyżka
mąka tortowa - 1 łyżka
kisiel różowy (żurawinowy) - 1 łyżka
śliwki węgierki - 1 kg
bułka tarta - 3-4 łyżki
Sposób przygotowania:
mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać masło lub margarynę i posiekać. Następnie dodać żółtka, cukier puder, ocet, cukier waniliowy i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć w chłodne miejsce na pół godziny. Rozwałkować i włożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blachy z bokami o wymiarach 27/38 cm. Nakłuć widelcem i posypać bułka tartą. Śliwki umyć, osuszyć, wypestkować i ułożyć na cieście skórką do spodu.
Ze szklanki mąki, 2 żółtek, masła, cukru i cukru waniliowego rozcierając palcami zrobić kruszonkę, posypać po wierzchu ciasta ze śliwkami. Blaszkę z ciastem włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec przez 20 minut.
2 białka, z 1 łyżką cukru ubić na sztywną pianę. Przesiać mąkę tortową wymieszaną z kisielem, delikatnie wymieszać. Wyciągnąć podpieczone ciasto z piekarnika i łyżeczką układać stożki z piany. Następnie włożyć ponownie do piekarnika i piec około 15 minut.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.