Pierogi ze szpinakiem i jajkiem
RenixxRodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): polska
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
jajko - 1 szt.
woda gorąca - 0,5 szklanki
sól - do smaku
Nadzienie:
szpinak świeży lub mrożony - 300 g
żółty ser starty - 2-3 łyżki
białko surowe (opcjonalnie) - 1 szt.
masło - 1 łyżka
czosnek - 1 ząbek
bułka tarta - 2-3 łyżki
sól, pieprz, gałka muszkatołowa - do smaku
Dodatkowe informacje:
Ugotowane pierogi można podsmażyć na rozgrzanym oleju.Sposób przygotowania:
Przepis na farsz:
Szpinak opłukać, usunąć łodyżki, posiekać, przesmażyć na maśle z rozdrobnionym czosnkiem. Dodać bułkę tartą, posiekane jajko na twardo, wszystko przyprawić do smaku i jeszcze chwilę poddusić. Farsz przestudzić, wymieszać z żółtym serem i białkiem. Ciasto, rozwałkować, wyciąć krążki. Na każdy krążek kłaść łyżkę farszu. Zlepić pierożki, wrzucać do wrzącej, osolonej wody i gotować około 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.