Sos pieczarkowy
RenixxRodzaj posiłku: sosy
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, soja, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
por - 1 szt.
mąka pszenna - 2 łyżki
śmietana - 1/2 szklanki
masło - 2-3 łyżki
wino czerwone wytrawne - 4-5 łyżki
żółtko - 1 szt.
sól do smaku
pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Mąkę wymieszać z odrobiną wody i śmietaną, połączyć z pieczarkami, dodać wino, gotować przez kilka minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem, sosem sojowym. Pod koniec dodać wymieszane z odrobiną wody żółtko, wymieszać, podgrzać, ale nie gotować.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.