Tarta z kiszoną kapustą i pieczarkami
RenixxRodzaj posiłku: danie główne, przystawki i przekąski
Kuchnia (region): polska
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, mięso, strączkowe, pszenica, wieprzowina, nabiał krowi
Składniki:
mąka pszenna - 25 dag
mąka ziemniaczana - 2 łyżki
jajko - 1 szt.
masło - 12 dag
śmietana gęsta - 1 łyżka
sól - 2 szczypty
Farsz z pieczarek:
pieczarki - 0,5 kg
cebula - 1 szt.
masło - 1 łyżka
żółty wędzony ser - 2 łyżki
sól, pieprz - do smaku
Nadzienie z kapusty:
kapusta kiszona - 30-40 dag
liść laurowy - 2 szt.
ziele angielskie - 8-10 szt.
oregano suszone - 1 szczypta
kminek - 1 szczypta
bulion warzywny - 0,5 szklanki
cebula - 0,5 szt.
boczek wędzony - 5 dag
opcjonalnie papryczka chilli - 0,5 szt.
papryka zielona - 0,5 szt.
jajko - 1 szt.
pieprz - do smaku
Dodatkowo:
fasola czarna ugotowana - trochę
kukurydza marynowana - trochę
papryka marynowana - 0,5 szt.
szynka - 3 plastry
dynia hokkaido - trochę
Dodatkowe informacje:
Tarte z kapustą i pieczarkami należy podawać na ciepło.Sposób przygotowania:
Mąki posiekać z masłem, dodać sól, śmietanę, jajko, zagnieść ciasto, zawinąć w folię, odłożyć do lodówki na pół godziny. W międzyczasie przygotować farsz z pieczarek. Na rozgrzanym maśle zeszklić posiekaną cebulę, dodać posiekane pieczarki, smażyć do odparowania wody, doprawić do smaku, ostudzić, wymieszać z tartym serem.
Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować wylepić dno i boki foremki na tarte.
Przykryć papierem, obciążyć fasolą i włożyć na 10 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Na podpieczone ciasto wyłożyć farsz z pieczarek, przykryć kapustą wymieszaną z jajkiem. Ozdobnie ułożyć resztę składników, włożyć na 15 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.