Eklerki z kremem budyniowym
RenixxRodzaj posiłku: ciasta, desery
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, cytrusy, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
woda - 1 szklanka
masło - 120 + 1/2 g
jajka - 5 szt.
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Krem budyniowy
mleko - 1/2 litra
masło - 20 dag
cukier puder - 10 dag
mąka pszenna - 2 łyżki
budyń waniliowy - 1 opakowanie
cukier waniliowy - 1 łyżka
spirytus - do smaku
sok z cytryny - do smaku
cukier puder do posypania - trochę
Sposób przygotowania:
2/3 szklanki zimnego mleka, wymieszać z żółtkami, budyniem i mąką. Resztę mleka zagotować, wlać mleko i mąkę z żółtkami, mieszając gotować przez kilka minut, ostudzić. Masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym utrzeć na puszystą masę dodając stopniowo zimny budyń. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny i spirytusem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.