Ciasto z sokiem marchewkowym
RenixxRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, kakao, cytrusy, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
cukier - 7 łyżek
mąka tortowa - 6 łyżek
mąka ziemniaczana - 1 łyżka
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
cukier waniliowy - 1 łyżeczka
sól - szczypta
ciasto z makiem:
białka jaj - 200 ml
cukier kryształ - 200 ml
mąka tortowa - 200 ml
mak - 0,5 szklanki
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
aromat migdałowy - 1 łyżeczka
masło - 10 dag
ocet - 1 łyżka
sok marchewkowy - 700 ml
budyń śmietankowy - 2 opakowania
krem śmietankowy:
śmietanka kremowa - 400 ml
serek mascarpone - 25 dag
cukier puder - 1 łyżka
galaretka pomarańczowa - 1 opakowanie
woda - 100 ml
sok z cytryny - 1 łyżeczka
poncz:
woda przegotowana - 100 ml
sok pomarańczowy - 100 ml
cukier - 1 łyżeczka
dodatkowo:
czekolada - 5 dag
Sposób przygotowania:
Do sztywno ubitej piany z białek z cukrem stopniowo wlewać masło, aromat i ocet. Miksować do połączenia się składników. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać, połączyć z pianą, dodać mak i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy o takiej samej wielkości jak biszkopt. Piec około 35-40 minut w temp 150°C.
Masa z soku marchewkowego:
W 1 szklance zimnego soku wymieszać proszek budyniowy.
Resztę soku zagotować, następnie cały czas mieszając wlewać sok wymieszany z proszkiem budyniowym, zagotować, jeszcze ciepły wylać na ciasto.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.