
Sernik z owocami i kruszonką

Rodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, kakao, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
jajka - 2 szt.
cukier - 2 łyżki
kakao - 1 łyżeczka
mąka tortowa - 2 łyżki
proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki
Masa serowa:
ser twarogowy - 0,5 kg
masło - 100 g
mąka ziemniaczana - 1 łyżka
kasza manna - 1 łyżeczka
cukier waniliowy - 2 łyżeczki
cukier puder - 1 szklanka
rodzynki - trochę
Kruszonka:
masło - 100 g
mąka tortowa - 0,5 szklanki
cukier - 4-5 łyżki
cukier waniliowy - 2 łyżeczki
żółtko - 1 szt.
Dodatkowo:
brzoskwinie z puszki - 2-3 szt.
śliwki węgierki - 100-200 g
Spód:
biszkopty - kilka
Sposób przygotowania:
Masło, cukier puder, utrzeć na puszystą masę. Gdy utarte, dodać przemielony ser, aromaty, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną, kaszę mannę, rodzynki. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Pod koniec dodać sztywno ubitą pianę z 3 jajek, delikatnie wmieszać.
Ciasto:
Żółtka oddzielić od białek. Do białek dodać szczyptę soli i ubijać na sztywną pianę dodając stopniowo cukier i cukier waniliowy. Następnie ciągle ubijając dodawać stopniowo po 1 żółtku. 2 łyżki mąki wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Z pozostałej mąki, żółtka, masła i cukru rozcierając palcami zrobić kruszonkę.
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 170-180 stopni około 50-60 minut.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.