![Zupa truskawkowo-porzeczkowa](/cache/r-w1-310x400/files/recipes/2021-03/15296-photo-main.jpg)
Zupa truskawkowo-porzeczkowa
![](/img/icon/default-user-32.jpg)
Rodzaj posiłku: zupa
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: nabiał, jajka, nabiał krowi
Składniki:
porzeczki ( żółte) - 1/2 kg
mleko - 2 szklanki
śmietanka słodka - 1/2 szklanki
cukier waniliowy - 1 łyżka
żółtka - 3-4 szt.
Sposób przygotowania:
Żółtka z cukrem kryształem i cukrem waniliowym utrzeć do białości. Mleko zagotować, zdjąć z ognia i energicznie mieszając połączyć z utartymi żółtkami. Dodać przecier owocowy, śmietankę, wymieszać. Podawać z grzankami, biszkoptami lub herbatnikami.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.