
Ciasto z masą budyniową i bezą

Rodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, cytrusy, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
cukier puder - 0,5 szklanki
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
masło lub margaryna - 250 g
żółtka - 4 szt.
śmietana - 4 łyżki
Beza:
białka - 4 szt.
mąka ziemniaczana - 2 łyżki
cukier puder - 1 szklanka
masło - 250 g
budyń śmietankowy - 1 opakowanie
mąka tortowa - 2 łyżki
mleko - 0,5 litra
żółtka - 2 szt.
cukier - 2 łyżki
cukier waniliowy - 2 łyżeczki
spirytus lub sok z cytryny - 1-2 łyżka
powidła śliwkowe lub konfitura owocowa - 300-400 g
Sposób przygotowania:
Białka ubić na sztywna pianę, ciągle ubijając dodawać stopniowo cukier puder. Na końcu wsypać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać. Masę z białek rozsmarować na obu podpieczonych plackach na warstwie powideł, jeden posypać utartym na tarce o dużych oczkach ciastem z zamrażarki. Placki włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 15 minut w temp 150 stopni.
Krem:
Do 1/2 szklanki zimnego mleka wsypać budyń, 2 łyżki mąki, dodać 2 żółtka, 2 łyżeczki cukru waniliowego, wymieszać. Pozostałe mleko z 2 łyżkami cukru zagotować, wlać mleko z mąką, budyniem i żółtkami, wymieszać i ugotować, ostudzić. Masło zmiksować dodając stopniowo zimny budyń. Przyprawić do smaku spirytusem lub sokiem z cytryny. Na ciasto bez kruszonki z tartego ciasta wyłożyć masę, przykryć drugim upieczonym blatem z bezą z tartym ciastem na wierzch, obciążyć deseczką.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.