
Pierogi z bobem

Rodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): polska
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
żółtko - 1 szt.
masło - 2 łyżki
ciepła woda - 200 ml
Nadzienie:
cebula - 1 szt.
olej - 1-2 łyżka
sól, pieprz - do smaku
Sposób przygotowania:
Farsz:
Bób umyć i ugotować na miękko w lekko osolonej wodzie, odcedzić, obrać z łupinek. Posiekaną cebulę zrumienić na oleju. Bób i zeszkloną cebulę przepuścić przez maszynkę do mięsa lub zmiksować, przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.
Wrzucać do wrzącej osolonej wody i gotować około 5-7 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową. Pozostałe masło zrumienić na patelni i okrasić ugotowane pierożki. Pierogi z bobem pysznie smakują podsmażone na maśle klarowanym.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.