Ciasto miodowe z makową wkładką
RenixxRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): czeska, polska
Użyte składniki: wegetariańskie,
Zawiera: miody, gluten, nabiał, jajka, orzechy wszystkie, kakao, cytrusy, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka pszenna - 30 dag
żółtka - 3 szt.
masło - 12 dag
śmietana gęsta - 2 łyżki
miód - 3 łyżki
soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki
cukier puder - 7-8 dag
Biszkopt:
jajka - 4 szt.
mąka tortowa - 2 łyżki
mak mielony - 3 łyżki
bułka tarta - 1 łyżka
proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
aromat migdałowy - 1/3 łyżeczki
Masa z kaszy manny:
kasza manna - 1/2 szklanki
masło - 20 dag
cukier puder - 15 dag
sok z cytryny do smaku
aromat migdałowy do smaku
Poncz:
woda - 1/2 szklanki
miód - 1 łyżeczka
sok z cytryny do smaku
Pozostałe składniki:
czekolada deserowa - 10 dag
śmietana - 2 łyżki
orzechy siekane trochę
marmolada - 10-15 dag
Dodatkowe informacje:
Ciasto miodowe z makowym biszkoptem to ciekawe zestawienie, które łączy masa z kaszy manny i warstwa marmolady.Sposób przygotowania:
Mąkę posiekać z masłem, dodać żółtka, cukier waniliowy, cukier puder, miód i śmietanę wymieszaną z sodą.
Jajka z cukrem ubić na parze do białości, następnie zdjąć z pary i ubijać do ostudzenia. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, połączyć z masą jajeczną, dodać mak, aromat, bułkę tartą, delikatnie wymieszać. Przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy o takiej samej wielkości jak ciasto miodowe. Upiec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Do gotującego się mleka z dodatkiem odrobiny soli ciągle mieszając wsypać kaszę mannę i ugotować, ostudzić.Masło z cukrem pudrem utrzeć dodając po łyżce zimnej kaszki. Doprawić do smaku spirytusem lub sokiem z cytryny i aromatem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.