Krokiety z pieczarkami, kapustą i ciecierzycą
RenixxRodzaj posiłku: danie główne, przystawki i przekąski
Kuchnia (region): polska
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mleko - 1 szklanka
woda gazowana - 100-150 ml
mąka pszenna - 20 dag
jajka - 2 szt.
olej lub rozpuszczone masło - 3 łyżki
sól - 2 szczypty
Nadzienie:
kapusta biała - 0,5 kg
pieczarki - 0,5 kg
ugotowana ciecierzyca - 1 szklanka
marchewka - 0,5 szt.
majeranek suszony - 1 łyżeczka
liść lubczyku suszony - 0,5 łyżeczki
sól, pieprz - do smaku
olej - 1 łyżka
Panierka:
jajka - 2 szt.
płatki kukurydziane - trochę
mąka pszenna - trochę
olej do smażenia - trochę
Dodatkowe informacje:
Krokiety można przygotować wcześniej a panierować i smażyć przed podaniem.Sposób przygotowania:
Masło lub margarynę podgrzać do rozpuszczenia, ostudzić. Jajka z odrobiną soli zmiksować, dodać mleko, wodę, mąkę i rozpuszczony tłuszcz, ponownie zmiksować. Gotowe ciasto odłożyć na pół godziny. Następnie usmażyć cienkie naleśniki.
Nadzienie:
Kapustę ugotować, ostudzić, odcisnąć z wody i bardzo drobno posiekać.
Na rozgrzanym tłuszczu zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać startą na tarce marchewkę i pieczarki, smażyć do odparowania wody. Osączoną z wody ciecierzycę zmiksować, połączyć z pieczarkami, dodać kapustę, roztarty majeranek i lubczyk, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Poddusić razem przez kilka minut. Na przygotowane naleśniki nakładać porcję farszu, zawijać boki i zwijać jak roladkę. Następnie panierować w mące, roztrzepanym jajku i pokruszonych płatkach kukurydzianych. Rumienić na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron na złoty kolor.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.