Ciasto drożdżowe z serem
RenixxRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, drożdże, cytrusy, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mleko - 1 szklanka
drożdże - 3 dag
cukier - 15 dag
masło - 10 dag
żółtka - 2 szt.
sól - 1 łyżeczka
otarta skórka z cytryny - 1 łyżeczka
masa serowa
żółtka - 3 szt.
cukier puder - 15 dag
ser twarogowy - 50-70 dag
cukier waniliowy - 2 łyżeczki
rodzynki trochę
aromat pomarańczowy - 1/2 łyżeczki
mąka ziemniaczana - 1 łyżka
dodatkowo
jajko - 1 szt.
Dodatkowe informacje:
Do masy serowej zamiast mąki ziemniaczanej można dodać budyń śmietankowy lub waniliowy.Sposób przygotowania:
2 żółtka utrzeć z pozostałym cukrem, dodać do wyrośniętego ciasta, wsypać resztę mąki, skórkę cytrynową, sól, wyrobić. Pod koniec dodać masło i wyrabiać jeszcze przez 8-10 minut. Odłożyć do wyrośnięcia.
Ser przemielić przez maszynkę. Margarynę lub masło utrzeć na puszystą masę z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i żółtkami, połączyć z serem, dodać rodzynki, mą kę ziemniaczaną, aromat pomarańczowy i dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy z bokami, wyłożyć masę serową, posmarować roztrzepanym jajkiem. Włożyć do piekarnika i piec w temp 180 stopni około 40-45 minut.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.