Anyżkowe ciasteczka z orzechową masą
RenixxRodzaj posiłku: ciasta, przystawki i przekąski
Kuchnia (region): polska
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, orzechy wszystkie, kakao, cytrusy, orzeszki ziemne, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
cukier puder - 200 g
żółtka z gotowanych jajek - 5 szt.
proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki
masło - 150 g
oliwa lub olej - 2 łyżki
anyżek mielony - 1 łyżeczka
jajko surowe - 1 szt.
Masa :
masło - 250 g
krem czekoladowy (domowej roboty) - 3 łyżki
spirytus lub sok z cytryny - 1 łyżka
cukier puder - 1-2 łyżka
mielone orzechy arachidowe - 1-2 łyżka
Lukier:
czubate łyżki cukru pudru - 7 łyżek
barwnik spożywczy lub łyżka soku z czerwonego buraka - 1 łyżka
Sposób przygotowania:
Zawinąć w folię, odłożyć do lodówki na pół godziny. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 1/2 cm. Foremką wycinać ciasteczka, układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 10-15 minut. (ja wycinałam 2 wzory ciasteczek, gwiazdki i okrągłe)
Masło utrzeć z kremem czekoladowym, kakao i alkoholem.
Lukier:
Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i sokiem z buraka. Zimne ciasteczka przełożyć masą, polukrować, ozdobić według uznania.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.