
Ciasto miodowo-orzechowe z rumową masą

Rodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: miody, gluten, nabiał, jajka, orzechy wszystkie, kakao, cytrusy, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
cukier - 0,5 szklanki
orzechy mielone - 2/3 szklanki
masło lub margaryna - 150 g
miód - 0,5 szklanki
jajka - 2 szt.
soda oczyszczona - 2 łyżeczki
śmietana - 3-4 łyżki
aromat migdałowy - 0,5 łyżeczki
mleko - 2 szklanki
kasza manna - 0,5 szklanki
masło - 200 g
cukier puder - 1 szklanka
sok z cytryny, aromat rumowy - do smaku
powidła śliwkowe lub marmolada owocowa - 400-500 g
czekolada deserowa lub polewa - 1 opakowanie
Dodatkowe informacje:
Ciasto miodowe najlepiej smakuje na drugi dzień po upieczeniu.Sposób przygotowania:
Kaszkę z mlekiem ugotować na gęsto, ostudzić. Masło ucierać z cukrem pudrem dodając stopniowo zimną kaszkę. Pod koniec dodać sok z cytryny i aromat. Na jeden upieczony, zimny placek wyłożyć połowę masy, przykryć drugim plackiem. Posmarować powidłami lub marmoladą, przykryć trzecim plackiem, wyłożyć pozostałą masę i przyłożyć ostatnim. Ciasto przyłożyć deseczką i obciążyć. Następnie oblać polewą lub rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i posypać wiórkami kokosowymi.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.