
Kokosowe ślimaczki z różą

Rodzaj posiłku: ciasta, przystawki i przekąski
Kuchnia (region): polska
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, cytrusy, orkisz, nabiał krowi
Składniki:
mąka kokosowa - 100 g
masło schłodzone - 100 g
syrop klonowy - 2 łyżki
jajko - 1 szt.
sól - szczypta
konfitura z płatków róży - 4-5 łyżki
marmolada owocowa - 2-3 łyżki
Dodatkowe informacje:
Ciasteczka są chrupiące, lekko kokosowe i cudownie pachną różą!Smacznego!
Sposób przygotowania:
Dodać masło starte na tarce o dużych oczkach i palcami rozetrzeć aż masa będzie wyglądała jak kruszonka. Następnie dodać syrop klonowy, jajko i szybko zagnieść ciasto (gdy ciasto jest zbyt suche dodać odrobinę śmietany lub zimnej wody). Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, odłożyć do lodówki na pół godziny. Po schłodzeniu rozwałkować na posypanym mąką blacie na prostokąt o grubości około 4-5 mm. Posmarować równomiernie marmoladą wymieszaną z konfiturą różaną. Delikatnie zwinąć ciasto w roladę i pokroić na plasterki o grubości około 1 cm. Ślimaczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 12-15 minut.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.