Ciasto drożdżowe ze śliwkami
RenixxRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, drożdże, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
masło - 10 dag
żółtka - 2 szt.
drożdże - 3 dag
maślanka - 1 szklanka
cukier - 4-5 łyżki
sól - 1/2 łyżeczki
kruszonka
masło - 10 dag
żółtko - 1 szt.
cukier - 3 łyżki
cukier waniliowy - 1 łyżka
Dodatkowo
śliwki węgierki - 80-100 dag
Sposób przygotowania:
Do miseczki wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy, dodać masło, żółtko i zagniatać do powstania pokruszonego ciasta.
Do miski wlać lekko ciepłą maślankę, wsypać cukier, sól i pokruszone drożdże, wymieszać, przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość dodać żółtka, wsypać 2,5 szklanki mąki i rozpuszczone masło, wyrobić i pozostawić do wyrośnięcia.
Ciasto wyłożyć na posypaną resztą mąki stolnicę, rozwałkować, włożyć do przygotowanej formy. Na wierzch ułożyć wypestkowane śliwki skórką do dołu, posypać kruszonką.
Włożyć do nagrzanego piekarnika do temp 180 stopni i piec około 30 -40 minut.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.