Pyszny sernik z pierniczkami
RenixxRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, kakao, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka tortowa - 2 szklanki
kakao - 2 łyżki
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
masło lub margaryna - 200 g
cukier puder - 3 łyżki
żółtka - 3 szt.
śmietana gęsta - 2 łyżki
cukier waniliowy - 1 łyżka
Masa serowa:
masło lub margaryna - 150 g
jajka - 6 szt.
cukier puder - 1 szklanka
kasza manna - 3 łyżki
budyń śmietankowy - 80 g
aromat rumowy - do smaku
Dodatkowo:
pierniczki w czekoladzie - 2 opakowania
Sposób przygotowania:
Ser twarogowy przemielić przez maszynkę. Żółtka z cukrem pudrem i masłem utrzeć, dodać przemielony ser, aromat, kaszę manną, budyń i dokładnie utrzeć. Białka z odrobiną soli ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z serem. Ciasto rozwałkować, włożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki z bokami o wymiarach 24/24 cm. Wyłożyć połowę masy serowej, wyrównać i ułożyć pierniczki. Następnie przykryć pozostałą masą serową, wyrównać. Blaszkę z ciastem włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni ok. 50 minut
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.