Migdałowe drożdżówki z owocami i kruszonką
RenixxRodzaj posiłku: lunchbox, przystawki i przekąski, śniadanie
Kuchnia (region): polska
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, orzechy wszystkie, drożdże, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka migdałowa - 0,5 szklanki
drożdże suche - 3 łyżeczki
mleko ciepłe - 1 szklanka
masło - 5 dag
aromat migdałowy - 0,5 łyżeczki
żółtka - 3 szt.
cukier - 10-15 dag
Kruszonka:
mąka pszenna tortowa - 1 szklanka
cukier - 10 dag
żółtko - 1 szt.
ekstrakt waniliowy - 0,5 łyżeczki
Dodatkowo:
borówki amerykańskie - 2 szklanki
maliny - 1 szklanka
jajko - 1 szt.
cukier - 1-2 łyżka
Sposób przygotowania:
Mąkę pszenną przesiać z mąką migdałową wymieszać z drożdżami. Żółtka utrzeć z cukrem, wymieszać z ciepłym mlekiem, dodać do mąki i wyrabiać około 10 minut. Pod koniec dodać masło i jeszcze chwilę wyrabiać. Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut.
Mąkę połączyć z cukrem dodać masło, ekstrakt i żółtko, rozcierać palcami tak, aby powstały grudki ciasta.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.