
Sernik z brzoskwiniami i pianką

Rodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka krupczatka - 2 szklanki
masło - 200 g
żółtko surowe - 1 szt.
żółtka z gotowanych jaj - 2 szt.
cukier puder - 100 g
proszek do pieczenia - 1,5-2 łyżeczki
aromat waniliowy - 0,5 łyżeczki
Masa serowa:
twaróg - 800 g
jajka - 4 szt.
budyń śmietankowy - 2 opakowania
cukier puder - 0,5 szklanki
aromat pomarańczowy - 0,5 łyżeczki
śmietana kremówka - 1 szklanka
Pianka:
białka - 4 szt.
cukier puder - 1 szklanka
mąka ziemniaczana - 2 łyżki
sól - szczypta
brzoskwinie - kilka
Sposób przygotowania:
Z mleka i proszku budyniowego ugotować budyń, ostudzić. Ser przemielić w maszynce, włożyć do miski, dodać żółtka, cukier puder, aromat, śmietanę i miksować na puszysty krem. Ucierając dodawać stopniowo zimny budyń. Następnie ciasto z lodówki wyjąć i rozwałkować, ułożyć w wyłożonej papierem do pieczenia formie z bokami o wymiarach 21/35 cm. Na ciasto wyłożyć masę serową, ułożyć pokrojone brzoskwinie.
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier, następnie delikatnie wmieszać przesianą mąkę ziemniaczaną. Gotową piankę wyłożyć na brzoskwinie, posypać startym na tarce o dużych oczkach ciastem z zamrażalki. Blaszkę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 1 godziny.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.