Składniki:
mąka tortowa - 7 łyżek
kakao - 2 łyżki
cukier - 8 łyżek
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
cukier waniliowy - 2 łyżeczki
słonecznik karmelizowany:
słonecznik łuskany - 300 g
cukier - 2 łyżki
mleko - 3 łyżki
masło - 50 g
krem:
masło - 150 g
spirytus, sok z cytryny - do smaku
pozostałe składniki
śmietana kremówka - 400 ml
żelatyna spożywcza - 2 łyżki
cukier puder - 3 łyżki
cukier waniliowy - 2 łyżeczki
polewa czekoladowa (czekolada deserowa) - 100 g
poncz:
woda przegotowana - 0,5 szklanki
cukier waniliowy - 1 łyżeczka
spirytus - 1 łyżka
Dodatkowe informacje:
Gdy ciasto podajemy dzieciom nie dodawać spirytusu.Sposób przygotowania:
Masło z mlekiem i cukrem zagotować. Wsypać ziarna słonecznika i gotować przez kila minut. Następnie wsypać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i włożyć do nagrzanego piekarnika. Zrumienić na złoty kolor, wyjąć, ostudzić.
Żelatynę wymieszać z kilkom łyżkami zimnej wody, gdy napęcznieje, podgrzać. Zimną śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Pod koniec dodać płynną żelatynę. Od razu wyłożyć na ciasto i wyrównać. Oblać polewą czekoladową, lub rozpuszczoną w mikrofalówce czekoladą.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.