
Pizza z dynią

Rodzaj posiłku: danie główne, przystawki i przekąski
Kuchnia (region): polska
Zawiera: gluten, nabiał, mięso, drożdże, pszenica, wieprzowina, nabiał krowi
Składniki:
drożdże - 30 g
woda ciepła - 150 ml
oliwa - 2 łyżki
sól - 0,5 łyżeczki
Dodatki:
dynia - 0,5 kg
pieczarki - 250-300 g
wędlina (różne gatunki) - 300-500 g
ser żółty - 8 plastrów
koncentrat pomidorowy - 3 łyżki
zioła prowansalskie suszone - 1 łyżka
ketchup domowy - 4 łyżki
masło - 2 łyżki
sól, pieprz - do smaku
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć pokrojoną w kostkę obraną i oczyszczoną z włókien dynię, oprószyć solą i pieprzem. Na drugiej patelni wymieszać koncentrat pomidorowy z pokrojoną wędliną, ziołami, cebulą i pieczarkami, przyprawić do smaku, podsmażyć. Wyrośnięte ciasto posmarować ketchupem, wyłożyć farsz, posypać podsmażoną dynią, ułożyć plasterki żółtego sera. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 220-250 stopni około 15 minut.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.