Drożdżówki z serem i kruszonką
RenixxRodzaj posiłku: ciasta, desery
Kuchnia (region): polska
Użyte składniki: wegetariańskie,
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mleko - 1 szklanka
drożdże - 3 dag
cukier - 2 łyżki
żółtko - 1 szt.
jajko - 1 szt.
śmietana - 1/4 szklanki
sól - 1/4 łyżeczki
oliwa - 3 łyżki
mąka pszenna - 3 szklanki
skórka pomarańczowa kandyzowana - 2 łyżki
rodzynki - 3 łyżki
Masa serowa
ser twarogowy - 30 dag
jajko - 1 szt.
rodzynki - 1 łyżka
skórka pomarańczowa kandyzowana - 1 łyżka
cukier puder - 2-3 łyżki
aromat pomarańczowy - 1/2 łyżeczki
oliwa - 2 łyżki
Kruszonka:
mąka tortowa - 1 szklanka
masło - 10 dag
cukier - 10 dag
cukier waniliowy - 1 łyżeczka
żurawina trochę
Sposób przygotowania:
Na każdym wyrośniętym krążku dnem szklanki zrobić wgłębienie, nałożyć masę serową i posypać kruszonką. Brzegi ciasta posmarować roztrzepanym białkiem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.