Bułeczki z makiem
RenixxRodzaj posiłku: pieczywo, śniadanie
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, drożdże, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mleko - 2 szklanki
masło - 5 dag
drożdże świeże - 4-5 dag
sól - 1,5-2 łyżeczki
cukier - 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
Do miski włożyć drożdże, cukier, rozetrzeć, wlać mleko, dodać sól, jedno jajko, mąkę i dokładnie wyrobić.
Przykryć i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Następnie ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, przerobić, podzielić na trzy części. Z każdej części uformować wałek i podzielić na 8-10 równych kawałków.
Formować bułeczki, układać na przygotowanej blaszce, każdą delikatnie naciąć, odstawić do wyrośnięcia.
Następnie posmarować rozbełtanym jajkiem, posypać makiem, piec na złoty kolor w temp ok 180 .
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.