Drożdżówki z brzoskwinią i borówkami
RenixxRodzaj posiłku: desery, przystawki i przekąski, śniadanie
Kuchnia (region): polska
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, drożdże, cytrusy, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka tortowa - 0,5 kg
masło - 100 g
ciepłe mleko - 1 szklanka
drożdże suszone suszone - 7 g
jajka - 2 szt.
cukier - 100 g
otarta skórka z pomarańczy - 0,5-1 łyżeczki
sól - 0,5 łyżeczki
Kruszonka:
masło - 100 g
cukier - 50 g
ekstrakt z wanilii - 1 łyżeczka
Dodatkowo:
brzoskwinie (mogą być z syropu) - 2-3 szt.
borówki amerykańskie - 2 szklanki
cukier - 1-2 łyżka
jajko - 1 szt.
Sposób przygotowania:
Mąkę wsypać do miski, dodać masło, ekstrakt waniliowy oraz cukier puder. Palcami rozcierać mąkę z masłem do czasu, aż powstanie kruszonka.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.