Paluszki z serem
RenixxRodzaj posiłku: przystawki i przekąski
Kuchnia (region): polska
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
jajka - 2 szt.
śmietana - 4 łyżki
masło lub margaryna - 200 g
sól - do smaku
papryka mielona - trochę
kminek - trochę
Dodatkowe informacje:
Paluszki można oprószyć papryką mieloną słodką, ostrą lub wędzoną.Sposób przygotowania:
Ciasto I
Szklankę mąki przesiać, wbić jajko, dodać śmietanę, przesiekać nożem. Zagnieść ciasto, tak jak na pierogi.
Ciasto II
Szklanka mąki, 200 g masła lub margaryny przesiekać nożem na stolnicy. Szybko zmieszać. Oba ciasta włożyć do lodówki na 1-2 h.
Rozwałkować ciasto pierwsze, na to nałożyć ciasto drugie maślane i lekko rozwałkować. Składać go w kopertę i znów przewałkować. Czynność tę powtórzyć 3 razy. Rozwałkowane ciasto o grubości 0,5 cm, posmarować rozbełtanym jajkiem z odrobiną soli. Posypać żółtym serem i mieloną papryką, pokroić w paski (2 cm szerokości, 15 cm długości)
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.