![Chleb żytni na maślance](/cache/r-w1-310x400/files/recipes/2021-02/15069-photo-main.jpg)
Chleb żytni na maślance
![](/img/icon/default-user-32.jpg)
Rodzaj posiłku: pieczywo
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, drożdże, żyto, nabiał krowi
Składniki:
maślanka - 2 szklanki
drożdże świeże - 8 dag
cukier - 1 łyżeczka
mak - 1-2 łyżka
Sposób przygotowania:
Następnie do rozczynu dodać resztę mąki, sól i wyrabiać ciasto około15- 20 minut, przykryć ściereczką i znów pozostawić aby wyrosło.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, uformować z niego dwa podłużne bochenki, położyć na blaszkę i pozostawić na 25 minut do wyrośnięcia. Wierzch bochenków posmarować wodą i posypać makiem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 35-40 minut w temp 190-200 stopni.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.