
Szybkie ciasto z budyniem i powidłami

Rodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, kakao, cytrusy, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
cukier - 200 g
mąka tortowa - 120-130 g
mąka ziemniaczana - 70-80 g
proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki
cukier waniliowy - 2 łyżeczki
sok z cytryny - 1 łyżka
budyń śmietankowy z cukrem - 2 opakowania
powidła śliwkowe - 250-300 g
cukier puder - 0,5 szklanki
sok z cytryny - 1 łyżka
czekolada - 3-4 kawałki
Sposób przygotowania:
Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej, dodać sok z cytryny i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do formy o wymiarach 21/35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180-190 stopni do suchego patyczka, około 15-20 minut. Upieczone ciasto ostudzić, przekroić w poprzek na 2 blaty. Jeden blat posmarować połową powideł, wylać ugotowany według przepisu na opakowaniu budyń, posmarować pozostałymi powidłami i przykryć drugim blatem. Wierzch ciasta polukrować gotowym lukrem lub cukier puder utrzeć sokiem z cytryny i oblać gotowe ciasto. Po wierzchu posypać startą na tarce o dużych oczkach czekoladą lub ozdobić według uznania.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.