Bułeczki z otrębami
RenixxRodzaj posiłku: pieczywo
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, drożdże, pszenica, żyto, nabiał krowi
Składniki:
otręby pszenne - 10 dag
drożdże świeże - 4 dag
cukier - 1/2 łyżki
mleko - 1,5 szklanki
sól - 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
Gdy rozczyn podwoi swoją objętość dodać jajko, otręby, sól i pozostałą mąkę, dokładnie wyrobić. Przygotowane ciasto wyłożyć na stolnicę, odgazować, podzielić na 10-12 porcji, uformować bułeczki, ułożyć na blaszce, przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Blaszkę z bułeczkami włożyć do piekarnika i upiec na złoty kolor w temp 160-170 stopni.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.