
Filety rybne zapiekane z warzywami

Rodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Użyte składniki: ryby i owoce morza
Zawiera: gluten, nabiał, cytrusy, pszenica, nabiał krowi, ryba i owoce morza
Składniki:
mieszanka warzywna mrożona - 0,5 kg
przyprawa do ryb - 0,5 łyżeczki
tymianek suszony - 1 łyżeczka
bazylia suszona - 1 łyżeczka
masło - 1 łyżka
olej - 2 łyżki
papryka mielona ostra - szczypta
sok z cytryny - 1 łyżka
pieprz, sól - do smaku
Dodatkowe informacje:
Zapiekankę po wierzchu można posypać startym żółtym serem.Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wsypać mieszankę z warzyw i smażyć ok 5 minut od czasu do czasu mieszając. Podsmażone warzywa wyłożyć do przygotowanego naczynia żaroodpornego. Pokrojoną rybę włożyć do pozostałego po smażeniu warzyw tłuszczu i smażyć ok. 5 min. Z masła i mąki zrobić jasną zasmażkę, wymieszać z odrobiną wody, dodać tymianek, bazylię oraz ostrą paprykę. Sos połączyć z podsmażoną rybą i wyłożyć na warzywa. Naczynie z przygotowaną zapiekanką włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiekać około 20 minut w temp 180 stopni.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.