
Krokiety z mięsem, kapustą i pieczarkami

Rodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): polska
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, mięso, pszenica, drób, nabiał krowi
Składniki:
mąka tortowa - 2 szklanki
mleko - 0,5 szklanki
woda - 1 szklanka
jajko - 1 szt.
olej - 1 łyżka
sól - 0,5 łyżeczki
Farsz:
mięso ugotowane zmielone - 300-400 g
kapusta biała - 0,5 szt.
cebula - 1-2 szt.
bułka tarta - 1 łyżka
olej - 1 łyżka
sól, pieprz - do smaku
Dodatkowo:
olej do smażenia - trochę
opcjonalnie bułka tarta do obtaczania - trochę
Sposób przygotowania:
Kapustę ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić, odcisnąć i bardzo drobno posiekać. Drobno pokrojoną cebulę, zrumienić na tłuszczu, dodać mięso, wymieszać i dusić ok. 10 min. Następnie dodać starte na tarce o grubych oczkach pieczarki, kapustę, łyżkę bułki tartej i smażyć ok. 10 min. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Upieczone naleśniki smarować farszem, zawijać boki i zwijać krokiety. Zrumienić ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju (krokiety przed smażeniem można obtoczyć w bułce tartej).
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.