Świąteczne pierożki z kaszą jaglaną i grzybami
RenixxRodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): kresowa, polska
Użyte składniki: wegetariańskie,
Zawiera: gluten, nabiał, soja, grzyby, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka tortowa - 40 dag
herbata zielona matcha - 2 łyżeczki
woda - 1 szklanka
masło - 1 łyżka
szczypta proszku do pieczenia
szczypta soli
Nadzienie:
kasza jaglana - 1/2 szklanki
suszone grzyby - 2-3 dag
średni por - 1 szt.
olej - 2 łyżki
bułka tarta - 1 łyżka
sól, pieprz, sos sojowy do smaku
Pozostałe składniki:
cebula, masło, sól
Dodatkowe informacje:
Herbaciane pierożki z grzybami i kaszą jaglaną to alternatywa dla popularnych pierogów. Z zieloną herbatą matcha mają piękny kolor i pysznie smakują.Sposób przygotowania:
Pół szklanki kaszy jaglanej wypłukać w zimnej a następnie gorącej wodzie, wsypać do 1 szklanki osolonego wrzątku i gotować około 15 minut. Na rozgrzanym oleju podsmażyć posiekany por, dodać starte na tarce o dużych oczkach pieczarki i smażyć do odparowania. Ugotowane grzyby wyjąć z wywaru, drobno posiekać( wywar wykorzystać do przygotowania zupy).
Grzyby i ugotowaną kaszę połączyć z pieczarkami, dodać łyżkę bułki tartej, doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, przesmażyć przez kilka minut, ostudzić.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.