Pączki serowe
RenixxRodzaj posiłku: ciasta, przystawki i przekąski, śniadanie
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, drożdże, cytrusy, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mleko - 150 ml
drożdże świeże - 2,5 dag
cukier - 5 łyżek
masło - 5-10 dag
jajka - 3 szt.
ser biały twarogowy - 1/2 kg
otarta skórka z pomarańczy - 2 łyżeczki
sól - 2/3 łyżeczki
olej do smażenia trochę
cukier puder trochę
Sposób przygotowania:
Masło utrzeć z cukrem, dodać jajka i żółtka, przegnieciony przez praskę twaróg, mąkę, otartą skórkę z pomarańczy, sól i wyrośnięty rozczyn.
Dokładnie wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.
Z ciasta odrywać kawałki, formować podłużne bułeczki, układać na stolnicy , odłożyć w ciepłe miejsce na 10-15 minut. Smażyć w głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
Usmażone posypać cukrem pudrem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.