Ciasto leśny mech z cytrynową nutką
RenixxRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, cytrusy, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
jajka - 4 szt.
mąka tortowa - 2 szklanki
budyń śmietankowy - 1 opakowanie
cukier - 3/4 szklanki
ekstrakt z wanilii - 1 łyżka
olej - 200 ml
proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
soda oczyszczona - 0,5 łyżeczki
szpinak mrożony w kulkach (1 kulka waży 30 g) - 6 szt.
sok z cytryny - 1 łyżka
krem:
serek mascarpone - 250 g
cukier puder - 2 łyżki
sok z cytryny - 1 łyżka
galaretka przeźroczysta o smaku cytrusowym - 1 opakowanie
otarta skórka z cytryny - 1 łyżeczka
dodatkowo:
pestki granatu - trochę
herbata cytrynowa - 0,5 szklanki
masło do smarowania tortownicy - trochę
bułka tarta - trochę
Dodatkowe informacje:
Pyszny biszkopt szpinakowy z lekkim kremem mascarpone o delikatnym, cytrynowym smaku.Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Stopniowo dodawać do masy jajecznej miksując na najniższych obrotach. Pod koniec dodać zmiksowany szpinak i delikatnie wymieszać.
Tortownicę o wymiarach 25x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem, oprószyć bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy, włożyć do nagrzanego do 180 °C piekarnika i piec do suchego patyczka, około 1 godziny.
Pozostałe 2 blaty powinny być w miarę równe.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.